Högberga Superiore 2017 (Nr 39909)
Växtplats: Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handskörd 1:a veckan i september 2017 på Azienda la Cura och Podere San Cristoforo (Petit Verdot)
Druva: Cabernet Sauvignon 63%, Merlot 28%, Petit Verdot 9%
Krossning/avstjälkning: Högberga Vinfabrik 9 september, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil.
Maceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader i ståltank Förlängd maceration.
Pressning: 27 september, dag 18.
Ekfatslagring: 17 mån o 3 veckor. Vinet lades på franska Bourgognefat, 225-228 liters, i slutet av mars 2018.
Buteljering: början av september 2019
Antal flaskor: 970 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 14%
Systembolaget: Lidingös Systembolag och Garnisonens Systembolag i Stockholm. Kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige fr o m 2023-09-04
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog: Luca Rettondini
Beskrivning: Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mogna plommon, choklad, korinter, peppar och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till grytor på lamm- eller nötkött. För den tålmodige vinner vinet på tre-fem års ytterligare lagring. Vinet mår bra av en/två tim. i karaff innan servering.
Pris: 202 kr
Innehåller Sulfiter